26. 11. 2011 – 48.den

Castro Dozón – Silleda


Ač nejprve nemůžu dospat (probouzím se o ½ 4) , potom zase nemůžu vstát. V každém případě vycházím místo v 8:00 hodin (je ještě tma) až těsně před devátou. Dolů a zase nahoru, ale po 15 minutách jsem kouek od albergue :-), ale nevím, jestli se to dalo zkrátit. Stoupání do Alto de Santo Domingo mě zahřeje a taképřestal vítr. Sluníčko se snží. Košili i bundu dávám do batohu.
Kaple, kterou potkávám, nese znak opatství Oseira, ale dveře má zadrátované, asi tady často neslouží... V Puchalos (Puxalos), po krátkém sestupu, je kromě svatého Jakuba kříže u movitého domku zajímavý památník dvou Reboredos.
Po překonání dálnice cesta vede do údolí a – ač už je téměř 11:00 – se znatelně ochladilo a ve stínu je ještě námraza. Jinak je krásný slunný den.
Potom se mi nějak popletou cesty a průvodce, protože najednou jsem v Estacion de Lalín a stoupám do poměrně příkrého kopce.
Nenechám se tím rozrušit a nahoře (už je poledne) se modlím Anděl Páně.
Ještě trochu do kopce a odpočívám. Předjela mě dvě auta s vozíky, na nichž jsou psi. To je časté, že tady má spousta lidí psy k honitbě.
Nicméně zanedlouho tyto lovce míjím a ještě za chvíli jednoho mužíka s nádherným ohařem a vysílačkou.
Potom už navzdory předpokladům po krátkém stoupání jsem v Laxe (Laje, Lache). Tady nejenže nepochopím průvodce, ale věřím víc žlutým šipkám, než tomu, co ve francouzštině čtu (tedy tomu, co z francouzštiny rozumím). Díky tomu: 1) vidím hypermoderní albergue, skoro lituji, že nezůstávám 2) oklikou se dostávám zpět N525, kde si v baru dávám pivko.
Vesnice Tabouda se pro mě stává testem. Ztratil jsem značku, fotím most, který nemám fotit, protože mám jít jinudy (po mostě z X. Století). Když najdu zančku tak je to proto, abych se vrátil na N525, odkud jsem asi 300 m zpět odešel.
Kostel sv. jakuba je hezký, románský.
Pak už cesta vede do kopce a po kamenech.
Rodinné sídlo – zezadu je BRÁNA MARIA :-)
Protože mi to nejde, připomínám si slova z modlitby se čtením: Zpívej a kráčej (sv. Augustin)
ZPÍVEJ, BRZY UŽ PŘIJDE PÁN, ZPÍVEJ, BRZY UŽ PŘIJDE KRÁL...
Moc do zpěvu mi není. Cesta se táhne. Už jsou skoro 4 hodiny.

Konečně Silleda. Jsem zničen. Mám pocit, že jsem jedna kráčející velká únava. Některé konce etap jsou těžké. Průvodce nekecal, mají tu farní albergue, protže městský je asi 7 km mimo. Jenže už nedodají, že albergue funguje jen od 1. června do konce září. A pak jen pro skupiny nad 10 osob po předchozím tlf.
rychle najít ubytování v Bar Maril. Chvíli to hledám, ale nakonec jsem úspěšný. Příjemní lidé, hezký pokoj, trochu hluční sousedé. Nákup. Pak si lehám do postele a usínám. Probouzím se před ¾ 7. V 7 je mše. Rychle obout. Zabloudím. 6:57 jsem v kostele. Kněz už je u oltáře. Ve Španělsku??? Asi to bude tím, že 1) je to černoch, 2) faráře má za zadkem, otáčí mu misál, dělá ohlášky, čte druhé čtení … A jéje, někdy to je v životě náročné, a nevím, jestli to bude ideální soužití v týmu. Požehnání advnetního věnce, kázání o světle a naději, dlouhé ohlášky.
7:55 jsem ale už v baru a večeřím.
Polévka. Čekal jsem ryby, ale paní nese dva velké steaky s hranolkama a zeleninou. Jako postres si dám Flan. Výborný vstup do adventu :-), doby radosti :-). Ale budu se muset trochu postit :-) Nebo tady ještě přiberu :-D.
Na pokoji dojím olivy a chystám se ke spánku. Ještě projdu net, pošlu SMS sestře...



1,50€ pivo
10€ albergue
10€ menu
6,82€ potraviny
olivy 0,76€
croissanty 0,79€
mléko 0,79€
brambůrky 0,79€
víno 1,95€
jogurt 0,99€
džus 0,75€

1€ sbírka v kostele

Zobrazeno 677×

Komentáře

prig

Nezapomenou na sestru v Plzni!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz