24. 10. 2011 – 15.den

El Real de la Jara - Monesterio


Ráno před 7. hodinou vstávám a jdu si vařit čaj. Ten chemický. Modlím se breviář. Pomalu vstávají ostatní. Alain už je připravený na cestu. Říká: dnes jsem první. Včera ty, dneska já. Je v nás, chlapech, pocit hrdosti celý život :-).
Když vycházím jako předposlední (bicigrino ještě balí věci na kolo), koukám na oblohu. Nic moc. Ale neprší. Tedy asi 5 mniut. El Real de la Jara a celá Andaluzie se loučí malými kapkami. Mží.
I za hranicí, v Extremaduře, je strážní hrad – tedy zřícenina. Uvažuji, jestli vytáhnu pláštěnku. Věci jsou v batohu v igelitech, tak i to, že moje GEMMA, stará už skoro 20 let (Uff!), se dešti už moc bránit nedokáže (měl jsem ji naimpregnovat!), tak by snad neměly přijít v tom drobném dešti k úhoně. Ale pak se rozhoduji. Batoh dolů, vytáhnu pláštěnku... Dělám dobře, za chvíli už regulerně prší. Díky Bohu, mám pláštěnku dost dobrou – i s velbloudím hrbem pro batoh. Neprší dlouho, ale intetnzivně. Stružky se plní vodou, přes cestu jsou taková korýtka, jimiž už proudí voda. Po dešti není prach, vzduch je příjemný. Pofukuje. Pláštěnku si nechávám, i když začíná být teplo.
Dojdu Jacquese a Marii – bydleli v soukromém albergu a moc si to chválili. Říkají, že ani déšť poutníky nezastaví. Pravda. Rozloučím se s nimi a jdu dál. Svítí slunce, tak přeci jen tu pláštěnku schovám.
Potok plný kalné vody.
Tam, kde Camina kříží N630 a A-66, je hotel a u něj dálniční kaple. Zavřená. Třeba mají klíč na pumpě nebo v hotelu. Nezkouším to. Na druhé straně je Ermita de San Isidoro. Se zámkem na dveřích, který jen smutně chrání prázdno uvnitř, neb nebylo toto místo ušetřeno vandalů.
Střídavá oblačnost mě nutí vzít si pláštěnku. Zbytečně. Za chvíli je zas slunce. Camina jde mezi dálnicí a N630. Po dešti intenzivně voní eukalypty. Potřeboval bych nějaký eukalyptový lék. Druhý den už cítím lehké nachlazení.
Musím se zastavit, nějak mi neslouží paty. Není to otlakem zvenčí. Je to uvnitř. Asi mám nějaké výrůstky, nebo se to nějak špatně poskládalo. Nedá se nic dělat. Batoh dolů, posadit se, sundat boty, masírovat...
A za chvíli dál Camina se stáčí na N630, potom uhýbá doleva.
Koho to nevidím -Alain a Olaf.
Odpočívají a smějí se mi – fotí si mě. 
Říkám: „Un peregrino bizar.“ Olaf říká: „No, padre bizar.“ 
Říkám, že to mám proto, abych mohl lítat. 
„Bude pršet?“ Alain říká, že ne.
Tak sundám pláštěnku, sbalím ji do balíčku. 
Teď nás čeká 3 km stoupání. Je pořádné.
Alaina píchá v boku, jde pomaleji. Obdivuji ho – na jeho věk je to výkon!
Nahoře fotím osla, nebo spíš mulu. Do sbírky fotek zvířeny :-)
Cruz del Puerto. Čekám na Alaina, abych si ho vyfotil. Říká, že je chladno, ať se nenachladím.
No pozdě. Už asi jsem nachlazený. Budu muset podniknout nějakou ozdravnou kůru.
Hledáme farní albergue a on je přímo u cesty. Fajn. Je nádherný, příjemný, stejně jako farní dobrovolník, který žije v přízemí. Jmenuje se Miguel Angel (:-) dobrý, sympatický anděl Michael). Směje se tomu, že Olaf odmítá spát se mnou v pokoji, protože chrápu. Jdu nakoupit a pak na mši svatou. 
V sakristii najdu chlapíka, kteý říká, že neví, jestli bude mše, že není farář, jestli přijdou lidi... 
Za 2 minuty 8 jde za lidmi, zmizí do jiné části kostela a za chvíli jde v ornátu, se Sanctissimem v ciboriu. Nu což, asi koncelebrovat nebudu. 
Vzadu v kostele je Olaf, který splnil to, že přijde na mši, ač sám se cítí být nevěřící. 
V albergue mi říkal – Good connection. 
Tak jsem odpověděl, že s Bohem je konektivita „shure“.
Po mši ještě večeře – chleba, paštika, cibule! (to je fajn na nachlazení), rajčata – s octem (accite balsamico) a nějakým kořením – kupodivu to chutná dobře, zapíjím to džusem. Na závěr broskve – královská večeře, i když ta druhá broskev už má nejlepší čas za sebou. 
Zhasínám a jdu spát. Ani spacák nevytahuji. V noci si jdu půjčit erární přikrývku. 
V Monesteriu toho moc na koukání nebylo, myslel jsem, že tam bude nějaký zbytek kláštera. A ono jen jedna farnůstka sv. ap. Petra. Jo a u kostela hráli kluci čutanou. - Don Bosco by se jich ujal...

Fotky k dnešku:
https://www.signaly.cz/fotky/50786

Potraviny 5,82€

2x0,50€ houska'
1€ šunka
0,39€ rajčata
0,13€ cibule
0,60€ broskve
0,95€ paštika
0,65€ salát mediteranée
1,10€ kafe

Potraviny 2,13€
0,54€ mléko
1,07€ müsli tyčinky
0,52€ džus

Zobrazeno 818×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz