Březen 2009 - první část

1. 3. 2009 0:23

Když se tě zmocní
temnoty a pochybnosti,
proč by sis je nedržel od těla?
Vždyť jsou to často
jen přechodné projevy nedůvěry, nic víc.
Proč by ses na sebe díval jako na vyprahlou zemi?
Až padne rosa jako ranní slzy,
utiší se žízeň v poušti tvé duše.

I když to nijak hmatatelně nepociťuješ,
Kristova tajemná přítomnost
tě nikdy neopouští.
Mohou se v tobě ozvat pochybnosti,
ale stále trvá zázrak jeho neustálé přítomnosti.
Někdy se přistihneš, že mu kladeš otázku:
"Co ode mne očekáváš?"
                                Fr.Roger Schütz

 


Ne 1.3.  – 1. neděle postní   
1Petr 3,18-22 Kristus dal svůj život jednou provždy za hříchy – Kolik očekávání vkládají lidé do objevení léku proti rakovině! Co všechno by lidé nemocní rakovinou dali za lék, který by je uzdravil?! Zde je ta ohromující zpráva: lék proti sžírající nemoci hříchu existuje. Proč jej nepřijímáme? Proč po něm netoužíme, když každý z nás je nemocný…?
Mk 1,12-15 hlásal tam Boží evangelium – Existuje mnoho radostných zpráv a my se jimi oprávněně těšíme. Jsou zdrojem naší naděje. Boží evangelium, Boží radostná zpráva je víc než jen zdroj pomíjející naděje. Rozumíme Ježíši, když hlásá tu naléhavou a neopominutelnou zvěst o tom, že nás Bůh miluje? Budeme ochotni k obrácení?

Po 2.3. 1Petr 3,18 aby nás smířil s Bohem (aby nás přivedl k Bohu) – Před jasem Božího pohledu neobstojí žádná temnota, žádný zachmuřený pokřivený stín sobecké lásky, který je v našich tvářích (Gn 4,6). Jen ten, kdo je uzdraven a jehož šat září bělostnou čistotou, může vstoupit do Božího království. Ježíš, sám obětovaný nevinný Beránek, nám dává uzdravení z hříchů!
Út 3.3. 1Petr 3,18 Byl usmrcen v těle, ale obživen Duchem – Věřím v Ducha Svatého, Pána a Dárce života. Láska volá k životu, Moc Otcovy lásky nenechává Syna v moci smrti.  Velmi lpíme na tomto životě (a je to přirozené), ale život s Bohem není méně než to, co zakoušíme jako nenahraditelnou cenu. Naopak život v Duchu svatém je hlubší, plnější, krásnější… Naučím se v této postní době, že ztratit s Ježíšem život z lásky znamená najít slávu Boží?
St 4.3. 1Petr 3,19 přinesl zprávu duším uvězněným – Navzdory pocitům svobody vypadá náš život spíše jako život zvířat. Dáváme prostor bohatému uspokojení základních lidských potřeb, ale svou duši necháváme strádat nenaplněností základní potřeby: žít s Bohem. Jsme duchovně retardovaní jedinci, kteří jen těžko chápou a jen těžko se učí pravé svobodě a zodpovědnosti lásky. Čím dál víc potřebujeme novým způsobem slyšet zprávu o vysvobození, o spáse…
Čt 5.3. 1Petr 3,21 voda, která tehdy byla předobrazem křtu, i vám nyní přináší spásu – Voda potopy byla nesmlouvavá. Stejně nesmlouvavě máme spolu s Kristem zemřít, abychom vstali k novému životu. Nejde o vnější znamení vody, která omývá tělo, nýbrž jde o vodu, která nás má zaplavit a přinést možnost nového života (Ez 47. kap). Je to voda, která vytéká z Kristova probodeného Srdce (Jan 19,34), nevysychající pramen milosrdenství, z něhož dostáváme zdarma (Zj 22,17).
Pá 6.3. 1Petr 3,21 křest nám vyprošuje, aby bylo čisté naše svědomí – Ačkoli jsme navenek obmyti vodou, přece jen je to znamení ponoření do smrti Kristovy. Je to povolání, abychom očistili svá srdce, a nejen pouze vnějšek číše (Mt 23,25-26) a tak abychom patřili do nespočetného zástupu těch, kteří si vyprali roucho v Beránkově krvi (Zj 7,14).
So 7.3. 1Petr 3,22 (Kristu) jsou podřízeni andělé, mocnosti (vlády) i síly – Dnes si uvědomme, že v celém vesmíru není nic a nikdo silnější než Bůh. Ježíš Kristus je opravdu Pán, ačkoliv mnozí si na světě hrají na pány nad životem a smrtí a mají pocit, že ovládají svět. Ani Satan (Odpůrce Boha) ve světě nebude vládnout navždy. Jen Kristu patří všechna moc a sláva navěky. A on se v láskyplné poslušnosti podřídí jen Otcově lásce a s ním i my, kteří mu odevzdáváme svůj život.

Ne 8.3.  – 2. neděle postní    
Řím 8,31b-34 Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? – Mnohokrát v historii si lidé byli jisti, že Bůh je s nimi, a přitom z Něj chtěli udělat jen talisman pro dosažení svých (třeba i zvrácených) cílů. Být pevně zakotven v Boží vůli je nutným předpokladem k jistotě naděje. Neptejme se tedy především, jestli je náš cíl příliš vysoký nebo jestli je náš nepřítel příliš silný, ale jestli jsme pevně zakotveni v Bohu a Jeho plánu spásy.
Mk 9,2-10 vyvedl je na vysokou horu, aby byli sami – Ač vyznáváme, že Bůh je všudypřítomný, nemáme často pocit, že jsme sami? Ať už z pocitu nezávislé soběstačnosti nebo z pocitu prázdnoty. Ježíš však nás vede do samoty s Bohem, která je plným společenstvím a zjevením slávy, která přesahuje naše dosavadní poznání a zkušenost. Možná proto se jí sami vyhýb

Zobrazeno 1058×

Komentáře

růžetrnitá

Díky moc za tohle povzbuzení. V poslední době si připadám jako vyprahlá země a tohle mě zasáhlo... <br />
Tak budu čekat na vláhu (a nebudu si myslet, že to tak musí být pořád).<br />
Díky!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz