Prosinec 2008

26. 11. 2008 6:07

Drazí přátelé, království Boží není záležitost poct a zevnějšku, ale jak píše svatý Pavel, „je spravedlností, pokojem a radostí v Duchu svatém“ (Řím 14,17).     
Pánu leží na srdci naše dobro, tedy aby každý člověk měl život, a zejména, aby jeho „nejnepatrnější“ děti mohli přistoupit k hostině, kterou připravil pro všechny.    
Proto neví, co činit s přetvářkami těch, kteří říkají „Pane, Pane“ a pak odhlížejí od jeho přikázání (srov. Mt 7,21). Bůh přijímá do svého věčného království ty, kteří se den po dni snaží jeho slovo uvádět do praxe.
(Benedikt XVI., 23.XI.2008)


Nedělní cyklus B
Ne 30.11.  – 1. neděle adventní   
1 Kor 1,3-9 Neustále za vás Bohu děkuji pro Boží milost, která vám byl dána – Život každého člověka je sám o sobě darem a navíc je každý člověk obdarován mnoha osobními dary. Chci ti, Bože, děkovat za všechny dary, které dáváš mně, mým blízkým i za rozmanitost darů všech lidí.
Mk 13,33-37 Dejte si pozor, bděte, protože nevíte, kdy přijde poslední den (ten čas) – Určený čas přesahuje poznání každého člověka. Naše bdělost spočívá v připravenosti (Mt 25,1-13) a v ochotě následovat Ježíše v každém okamžiku svého života. Pak se pro nás den jeho příchodu (osobního = ve smrti, slavného = na konci časů) nestane ohrožením, ale slávou.
Po 1.12.
1 Kor 1,4 Boží milost v Kristu Ježíši – Mezi dary, které nám byly dány, vyniká dar víry. Dar osobního vztahu k Bohu, Otci. Naše víra není všeobecná: je konkrétním vyznáním, že spása k nám přišla v Ježíši Kristu, Vtěleném Božím Synu. Měla by se stát totožnou s láskou k Bohu z celého srdce, všemi svými schopnostmi a možnostmi života.
Út 2.12.
1 Kor 1,5
on vás obohatil ve všem, v každém slovu i v každém poznání – Dotýká se víra všech skutečností mého života nebo se soustředí jen do vyhrazených okamžiků modlitby, bohoslužby… Nauč mne, Pane Ježíši, neoddělovat jednotlivé chvíle mého života, nýbrž je sjednoť v dokonalosti lásky. Ať vše, co jsem a co mám, vnímám skutečně jako Tvůj dar. Promlouvej ke mně ze slov Písma svatého, v tradici Církve i skrze vedení pastýřů církve.
St 3.12.  sv. František Xaverský   
1 Kor 1,6 svědectví o Kristu bylo mezi vámi potvrzeno – Proč věřím v Ježíše? Zakusil/a jsem jeho blízkost? Mohu svědčit o novém životě, který jsem dostal/a?  Dej, Pane, abych se setkal/a s živým svědectvím o Tobě skrze církev, konkrétní věřící lidi.
Čt 4.12. sv. Barbora, sv. Jan Damašský   
1 Kor 1,7 ještě musíte vytrvale čekat, až přijde náš Pán Ježíš Kristus – Dlouhý čas čekání je možno prožívat netrpělivě nebo naopak s trpělivostí. Pane Ježíši, vlož do mého srdce palčivou touhu po Tvém příchodu. Dej mi však zároveň trpělivost, abych tento čas nepromarnil/a, ale naplnil/a ho konkrétními skutky lásky, které přiblíží Tvůj příchod.
Pá 5.12.
1 Kor 1,8
On vám bude oporou až do konce – Je dobré mít oporu v čase, který je nejistý. Mít někoho, kdo mi podá ruku, když se budu cítit ztracený/á; mít Tebe, který jsi mi blízko i v bouřích této doby a v nejistotách mého života.
So 6.12. sv. Mikuláš    
1 Kor 1,9 Věrný je Bůh, který vás povolal do společenství se svým Synem – Boží věrnost je jediná jistota, kterou mohu mít. Vztah k nebeskému Otci, který je založený především na neměnné Boží lásce, se upevní skrze poznání Ježíše – v intimním společenství s Ním.

Ne 7.12.  – 2. neděle adventní, sv. Ambrož   
2 P 3,8-14 Jednu věc, milovaní, nesmíte přehlédnout – Tolik skutečností opomíjím, tolik zřejmých důkazů lásky Boží nevidím! Proto často pochybuji, proto se častokrát chvějí strachem. Dej mi opět poznat svou lásku, Bože, a upevni mne v dobru!
Mk 1,1-8 Já jsem vás křtil vodou, on vás bude křtít Duchem svatým – Vnější znamení jsou pro mne důležitá, ale jsou jen znamení. Když na mne sestoupí Duch svatý a já znovu zaslechnu: „Toto je můj milovaný syn“, do mého života vstoupí síla ke svědectví o Lásce!
Po 8.12. Slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu   
Ef 1,3-6.11-12 on nás zahrnul z nebe rozmanitými duchovními dary, protože jsme spojeni s Kristem – Vím, že i mne zahrnuje Bůh mnoha dary? Že můj život chce beze zbytku naplnit svou přítomností? Chci si dnes připomínat okamžik svého křtu, kdy jsem byl zahrnutý (naplněný) milostí, a stal/a jsem se povolaným/povolanou ke spáse skrze spojení s Kristem. Děkuji ti, Bože nekonečného milosrdenství, za dar křesťanské víry!
Lk,26-38 Buď zdráva (chaire = řec.raduj se), milostiplná – Ve chvílích mé modlitby mne navštěvuje Bůh a já ho nepouštím ke slovu. Možná proto neznám radost, kterou mne chce obdarovat. Požehnej mi dnes, Pane, pošli svého anděla, aby mi přinesl výslovné znamení Tvé nekonečné lásky, se kterou se vydáváš pro mne, člověka.    
Miserere mei, Domine!
Út 9.12.
2 P 3,9 Pán neotálí splnit svá zaslíbení, nýbrž má s námi trpělivost – Stále i o nás, lidech současnosti,  platí slova proroka Nehemiáše: ´Měl jsi s nimi trpělivost po mnohá léta. Skrze své proroky jsi jim dával výstrahu svým duchem, ale neposlouchali.´ Díky, že mi dáváš tento čas obrácení, že mne voláš hlasem svých služebníků – hlasatelů pokání
St 10.12.
2 P 3,9 nechce, aby někdo zahynul – Bůh může pouze milovat! Bůh může dát pouze sebe – Lásku! Proč to bezvýhradně nepřijímám? Proč jsem nevěrný a opouštím Jeho cesty? Proč usiluji o štěstí mimo život s Bohem? Bolestné tajemství pekla je důsledkem ďábelského i lidského odmítání Lásky, která trpí a chce, abych žil.
Čt 11.12.
2 P 3,11b-12a jak svatě a zbožně musíte žít vy, kteří dychtivě očekáváte příchod Božího dne! – Dychtivost má vést k horlivosti. „Zelo zelatus sum pro Domino Deo exercituum“ 1Král 19,10 (CEP: velice jsem horlil, pro Hospodina, Boha zástupů)    
Hořím nadějí, že věci, které se nedějí, se stanou (Bohuslav Reynek). Kéž nežiješ vlažně, ale na místě, kde jsi, a způsobem sobě vlastním usiluješ o svatost!
Pá 12.12.
2 P 3,13 Podle jeho slibu čekáme nové nebe a novou zemi, ve kterých přebývá spravedlnost – Nepředstavitelnost Božího království je někdy na překážku našim očekáváním. Boží spravedlnost si můžeš uvědomit třeba na tomto příběhu Mt 20,1-16.
So 13.12. sv. Lucie    
2 P 3,14 snažte se, abyste byli čistí a bez poskvrny a mohli ten den očekávat beze strachu před Božím soudem – Lidská bázeň před Boží svatostí je často plná strachu, protože v našem srdci přebývá hřích. Obrácení srdce potvrzené svátostí smíření a uskutečňování v praktickém životě nás naplní láskou, jakou vidíme u svatých. Dnes se krátce modli: Můj Bože, má lásko!

Ne 14.12.  – 3. neděle adventní, sv. Jan od Kříže   
1 Sol 5,16-24 Stále se radujte. Bez přestání se modlete. – Na tomto verši je fascinující toto rovnítko: stálá modlitba = stálá radost. Čím méně modlitby, tím víc je ohrožena radost života. Ale modlit se neznamená odříkávat slova. Modlitba, to je přebývání s Bohem. Vydáš se na tuto cestu? Tvá cesta nebude bez kříže, ale i ve chvílích temných budeš žít láskou!
Jan 1,6-8.19-28 On sám nebyl tím světlem, měl jen svědčit o tom světle. – Jan Křtitel ve chvílích, kdy byl slavnou a vyhledávanou osobností, stavěl na poznání, k němuž dospěl skrze náročný poustevnický život. Přijal a vykonal svůj životní úkol v pozici služebníka, který nežádal od Boha úspěch. Jeho svědectví je prorocké, ukazuje na Krista.
Po 15.12.
1 Sol 5,18 Za všech okolností děkujte, neboť to je vůle Boží pro vás v Kristu Ježíši – Snadno se děkuje ve štěstí, těžko to jde, když jsme nešťastní. Na mučednictví není nic krásného, kromě toho, že Bůh dává sílu vytrvat. Cesta bolestného vykoupení je však jedinou pravdivou cestou bez iluzí. Uvědomuji si, že „můj Bůh je zraněný Bůh“(T. Halík)?
Út 16.12.
1 Sol 5,19 Plamen Ducha nezhášejte – Ne každý projev mimořádných skutečností je projevem Božího Ducha. Daleko častěji však objevím přítomnost Ducha svatého v prostých, jednoduchých a neokázalých skutečnostech. Vtělení Božího Syna se také odehrává ve skrytosti Zvěstování (osobní niterné setkání Panny Marie s Mocí Boží) a Narození (chlév, pastýři, zvířata). Kde dnes potkám Ježíše, který je skrytý v mých bližních?
St 17.12. sv. Lazar    
1 Sol 5,21 Všecko zkoumejte, dobrého se držte – Křesťan není naivní a povrchní. Křesťanská „naivita“ vychází z životní důvěry malého dítěte, že božská Prozřetelnost dobrého Otce mu dá, co je dobré a potřebné. Co je navíc je mnohdy spíše lidskou rozmařilostí a pokoušením zlého. V tomto předvánočním čase si uvědomuji, jak málo je třeba, ano, jen jedno.    
Bratr Marie a Marty, Lazar z Betánie mi jistě připomene, který úděl je ten nejlepší…
Čt 18.12.
1 Sol 5,22 Zlého se chraňte v každé podobě – Nekoketuj se Zlem. Ani s malým. Pamatuj, že často platí: In fuga salus! (V útěku je spása!) Je nutné připomenout, že pro nás platí také povinnost nevystavovat se dobrovolně pokušení ke hříchu. Vždyť jistě známe lidové přísloví, že „příležitost dělá zloděje“. Zkoumej svůj život, zda jsi opatrný/opatrná.
Pá 19.12.
1 Sol 5,23 Sám Bůh pokoje nechť vás cele (dokonale) posvětí  – V předvánočním shonu je třeba stále si připomínat potřebu pokoje. Třeba se svatým Augustinem: ´Nepokojné je mé srdce, Bože, dokud nespočine v tobě.´ A také se slovem samotného Ježíše: ´Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout.´ (Mt  11,28)
So 20.12.
1 Sol 5,24 Věrný je ten, který vás povolal; on to také učiní (splní) – V Bohu je počátek všeho dobra. To on vložil do našich srdcí touhu po dobru i schopnost dobro vykonat. Věta ´Ať Bůh dokončí dobré dílo v tobě započal´dnes ať je v každé mé práci, všem mém úsilí.

Ne 21.12.  – 4. neděle adventní   

Řím 16,25-27 Sláva tomu, který má moc upevnit vás ve víře – Po tomto čtení si můžeš zazpívat slova písně: Dej mi, Pane… „víru pevnou a stálou, dej mi,  Pane, víru v jméno Tvé“.  Protože před jeho jménem poklekne každé koleno na nebi na zemi i v podsvětí a každý jazyk vyzná: Ježíš Kristus je Pán!“ (Flp 2,11) I já chci pokleknout, i já chci vyznat…
Lk 1,26-38 Neboj se, Maria, vždyť jsi nalezla milost u Boha. – Může na mne padnout strach z poslání, ke kterému mě Bůh volá. Ale slovo Boží mě volá k pokoji! Neboj se, já jsem tě vykoupil, povolal jsem tě tvým jménem, jsi můj (Iz 43,1).
Po 22.12.
Lk 1,46-56  Maria řekla: Duše má velebí Pána  a můj duch jásá v Bohu, mém spasiteli – Vstup do modlitby chval. Vstup do modlitby, kdy si s Pannou Marií uvědomíš, že Bůh je tvůj Spasitel, že Bůh tě zachraňuje a dává ti nezměrnou důstojnost!
Út 23.12.
Lk 1,57-66 Ihned se uvolnila jeho ústa i jazyk a on mluvil a chválil Boha. – Vstup do modlitby chval. Vstup do modlitby, kdy spolu se Zachariášem vyznáš, jak velký je Bůh, který naplňuje slib, který dal. Jak velký je Bůh, který nás povolává, abychom mu připravili cestu.
St 24.12. Adam a Eva    
Lk 1,67-79 Pochválen buď Hospodin, Bůh Izraele, protože navštívil a vykoupil svůj lid – Vstup do modlitby chval s Adamem a Evou, kteří očekávali narození Spasitele podle slova, které jim Bůh na počátku dějin světa dal. Chval s nimi Boha, že Ježíš je nový Adam, který plní vůli Otce. Vzdej chválu Bohu, že Maria je nová Eva, která dala život Životu světa.

Vigilie slavnosti Narození Páně
Mt 1,1-25 To všecko se stalo, aby se naplnilo, co řekl Pán ústy proroka: ´Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Immanuel´, to znamená ´Bůh s námi´.
Čt 25.12. Slavnost Narození Páně    
Žid 1,1-6 V této poslední době však k nám (Bůh) promluvil skrze svého Syna – Promlouvá v bezbrannosti, zranitelnosti, chudobě a opomenutí. Promlouvá však také ve svatosti rodiny, v péči a lásce Matky Marie, ve starostlivosti a pozornosti spravedlivého Josefa. Ježíši, děkuji ti a chválím tě, klaním se tobě, který se usmíváš i pláčeš, který potřebuješ lidskou lásku.
Jan 1,1-18 A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi – „Dítě pláče. Kdo slyší jeho pláč? Skrze něj k nám promlouvá nebe… Jak přijmout pláč tohoto Dítěte a jak jej poslouchat? Právě tato otázka se, Pane, rozezněla v mém srdci. Ono vychovává naši křesťanskou vnímavost, abychom zakusili, že jsi Immanuel.“ (Jan Pavel II.)

Pá 26.12. Svátek sv. Štěpána    
Mt 10,17-22 to už pak nemluvíte vy, ale mluví skrze vás Duch vašeho Otce – Ve chvílích, kdy jde o všechno, se nás ujímá moc Boží. My – často ochromeni strachem – se staneme nástroji Ducha, skrze něž bude vysloveno nutné svědectví. Podobně jako byl Štěpán důležitým svědkem víry pro apoštola národů, Pavla!
So 27.12. sv. Jan Evangelista    
Jan 20,2-8 Potom vstoupil i ten druhý učedník, který přišel ke hrobu první, viděl a uvěřil – Tato zkušenost byla jen počátkem víry, která se završí v osobním setkání se Vzkříšeným. Naše věrohodné svědectví nebude vycházet jen z vlastní zkušenosti s Bohem, s živou a aktuální přítomností Slova, které se stalo tělem, ale také z toho, že svým životem dosvědčíme ostatním pravdivost evangelia!
Ne 28.12.  – Svátek sv. Rodiny,  sv. Betlémské děti, mučedníci,  neděle v oktávu vánočním
Žid 11,8.11-12.17-19 Protože Abrahám věřil, uposlechl (Boží) výzvy – Jaká je Boží výzva v mém životě? K čemu mě Bůh volá v tomto světě plném násilí a nespravedlnosti? Žít poctivě a pravdivě svůj život a nebát se obětí, v nichž osvědčuji pravdivost své víry!
Lk 2,22-40 Simeon byl člověk spravedlivý a bohabojný, … a byl v něm Duch svatý – Kéž by se děti setkávali se spravedlností a bohabojností (vírou) už ve svých rodinách. Kéž by rodiče byli svým dětem prvními svědky víry… Je třeba na tom začít pracovat už teď. Již teď je třeba prosit, abychom byli lidmi, v nichž přebývá Duch svatý!
Po 29.12. sv. Tomáš Becket   
Lk 2,22-35 Z vnuknutí Ducha přišel do chrámu, právě když rodiče přinesli dítě Ježíše – Je třeba plánovat svůj čas, ale je nutné zůstat citlivý pro Boží vedení. Jen tak (v moudrosti Ducha svatého) nezmeškám setkání s Ježíšem…
Út 30.12.
Lk 2,36-40 (prorokyně Anna) chválila Boha a mluvila o tom dítěti všem, kteří očekávali vykoupení (Jeruzaléma) – V Ježíši je odpověď na naše otázky, Ježíš je naplnění našich očekávání. Opět mohu chválit Boha a děkovat, že jeho cesty jsou cesty sice náročné, ale přímé. Ježíš je Cesta, Pravda a Život!
St 31.12. sv. Silvestr   
Jan 1,1-18 Těm, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi – Je krásné být Božím dítětem a v Bohu svého Otce mít; je krásné znát matku, Marii, a u ní před zlem hledat skrýš. Je krásné Ježíšem dát se vést… (zpívej si a raduj se)

Čt 1.1.2009 Slavnost Matky Boží, Panny Marie, Nový rok   
Gal 4,4-7 Když se naplnil čas, poslal Bůh svého  Syna, narozeného z ženy – Nový rok není mimořádným dnem v dějinách světa. Je však mimořádný v dějinách spásy!    
Také  dnešek je dnem plnosti, dnem, kdy spása přichází do mého života jako nová skutečnost: malé dítě, Ježíš.
Lk 2,16-21 Maria to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom – Dnes chci hodinu rozjímat, strávit čas v tichu před Bohem. Beze slov vnímat, že Bůh je velký.
(… a jak na Nový rok, tak po celý rok ... :-) ;-) ).

Zobrazeno 1550×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz