27. 11. 2011 – 49.den

Silleda – Onteiro (Santiagueño)


Vstávám relativně včas, v noci jsem byl 2x vzhůru. Chystám se slavit mši svatou. Je 1. adventní neděle.
Ranní chvály, mše svatá, zbytek breviáře... Při mši zpívám potichoučku rorátní zpěv, abych nerušil sousedy.
Ohřát mléko, uvařit kafe, zďobnout croissanty.
Napíšu ještě e-mail Jendovi ohledně P. Koláře a poděkuji Martinovi za zařízení ohlášení páteční mše svaté a návštěvy starších... :-)

Po 9:00 hodině vycházím. Je mlha, zataženo, musel bych být o 1000 metrů výše, aby to bylo romantické. Nicméně je chladno, které zalézá za nehty. Asi jediná fotka přímo ze Silledy je „výjev ze života“ - socha. Včera jsem byl utahaný jak pes. A Santa Olália, která byla zavřená, a zmeškaný začátek mše sv. mě ani nepřiměly vytáhnout foťák. La vida.
Kousek za Silledou (a přece stále v ní) je křížek, hezky umístěný. „Pronásledují“ mne tři postavičky v reflexních vestách. Rodinka (rodiče s dcerou) na výletě. Před San Fiz je nechám předejít, odpočívám, ulevuji si.
San Fiz – hezká situace. Starší paní jde (bezpochyby) do kostela. Zastaví auto, ona si na posledních 400 metrů nasedne. A pak ještě jedna paní. Za chvíli se rozezní zvony volající na mši svatou. :-)
Sbírám jablka po cestě. Budou se jistě hosdit, ač by jim jistě slušelo trošku vody. Nebo se v kapse očistí :-). Nějak to s tou hygienou nepřeháním. Hra na diamantové zdraví. Přemýšlím, jestli ta rodinka nešla taky do kostela. Kdepak. V Bandeira je čeká druhá dcera s autem, jdou do baru na kafe.
Celkem mi cesta ubíhá. Před polednem jsem v Dornelas. Kostel pěkný, ale „zadrátovaný“. Procházím hřbitov kolem něj. Způsoby „pomníků“ i druh pohřbívání by vydal na samostatnou studii. Tady jsou náhrobní desky položené prostě na zem třeba i těsně vedle sebe. „Pro piedad“ (pro zbožnou vzpomínku?), jen jeden vybočuje: „Zde jsou smrtelné pozůstatky N.“.
Kousek do kopce, odpočívám. Bojuji s pokušením jít do baru.
V O Seixo se zdravím s místním zemědělcem, kterému trochu poplaším krávu. Srdečný pán. Odkud jsem? „Rép. Checa.“ „A Santiago?“ „Sí.“ No máš to teď z kopce a pak tak 10 km. V duchu si říkám, že 20, ale jinak horlivě kývu hlavou.
Za chvíli jsem v San Miguel de Castro. Opravuji levou nohu, přijíždí auto, řídí paní. Manžel s novianmi a dva synci. Balón a čutání je zajímavější než představa maminky, že by si kluci měli vzít bundu. Mladší je tvrdohlavý, ale má být po kom. Maminka mu nakonec tu bundu vnutí. Tatínek jde na jedno do baru. Zbylí tři jdou kamsi do vesnice (předpokládám, že k rodičům na nedělní oběd). Scházím z kopce a na výzvu, že bych se mohl vydat na MIRADOIRO (což je kopec přede mnou), si říkám: zapomeň. Pěkně po Camině. 2 km do Puente Ulla.
Pěkný výhled na nový železniční most a starý... Já přecházím po Puente Vella, což je skromňučký, leč středověký most přímo ve vesnici.
Na hlavní ulici byl trh. Už balí, jsou skoro 2 hodiny a nastává mediodía. Jeden pán se mi pokouší prodat sýr – prezent. Určitě má aspoň ¾ kila a bude mezi jiným něco stát. Odolávám.
Stoupám do kopce. V „mezistanici“ u domku, kde je malinký sv. Jakub, konečně sundávám i bundu. Je krásně. Sice občas pofukuje, ale mě čeká stoupání do kopce. A taky že ano. Po cestě mě provází kromě Ježíšovy modlitby zpěv „Zpívej, brzy už přijde Pán“ - zvl. „do konce vytrvej“. A když kráčím do kopce, tak rada sv. Augustina (kráčej a zpívej) moc nefunguje, protože se mi nedostává dechu.
Když kopec zvolní, odpočívám. Mám opět pocit ztělesněné únavy ve všech kostech. Cesta je příjemná Na rozdíl od očekávaných míst (Famelga, Francés) jsem již přímo v O Outeiro (Santiagueño) a končím v albergue.
Tedy nechávám tam batoh a jdu hledat restauraci. Je asi 1 km z kopce. Ale vaří dobře. Po návratu do albergue se rozkládám. Je celkem frišno. Zaléhám do spacáku a usínám. Probudí mě kolega, co přijel na kole. Hospitalera nepřichází až v 8, ale už o ½ 7.
Protože kolega je Španěl, přemluví hospitaleru a ona nám zatopí.
Ještě si uvařím čaj, kafe... a pomalu bude čas jít spát.
Chytá mě asi rýma. Kapesník doposavad určený k otírání potu a brýlí dostává jiný úkol.

5€ albergue
13€ menu del día (platos combinada, ensalada mixta, pollo (pollito :)), postres (tarta de Santiago), kafe, víno, voda a chléb v ceně.

Zobrazeno 731×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz