23. 11. 2011 – 45.den

Xunqueira de Ambia – Ourense


Den nezačíná tak rychle, jak bych si přál a ohřátí mléka znamená víc umývání nádobí. Před 9. hodinou vycházím. Začíná školka :-), maminky vozí děti do Escuela infantil – modré kuře :-O
Odcházím z Xunqueira a za chvíli mi přijde divné, že tu nejsou šipky. Zpět. Jdu špatně. Ach jo.
Kolem 10. hodiny opouštím X., snad již nadobro. Klesání existují proto, aby se zase mohlo stoupat. A tak když vystoupím znovu na úroveň, z níž jsem vyšel, říkám si, že už mě nemůže nic překvapit.
Ale příjemně mě překvapí kaple v A Pousa.
Jinak je cesta mírně zvlněná nahoru a dolů, spíše dolů. Bohužel vede z velké části po asfaltové cestě a tam, kde odbočí, mám spíš pocit, že si dělají legraci, abych nezmagořil, protože se za chvíli (třeba po 100 m) vrací na tutéž cestu – s tím rozdílem, že asfalt vedl rovně, ale Camina o 30 m dolů a pak zase nahoru.
Před průmyslovou zónou je odpočívadlo rpo poutníky. Jak milé.
Už notnou dávku času po rušné cestě jsou nervy poutníka napjatější než obvykle.
Naštěstí průmyslová zóna je dobře proznačená a relativně brzy vcházím do farnosti Seixalbo (Sejalvo), kde mě vítá kříž. Mj. je zajímavé, že WIKI tvrdí, že Ourense se dělí na 21 paroquií (farností!)
Po nebezpečném přejití cesty, která je frekventovaná, zjistím, že se na ni vracím asi o 200 m dál na místě, kde se dá přejít daleko bezpečněji. Asi pokus redukovat počet poutníků. :-)
Za kolejemi je kaple svaté Agáty (ermita Santa Ageuda) – a pěkný pohled na město. Leč katedrálu nevidět.
BTW: podle toho, jak vypadá fara a kostel v Seixalbo, to není chudá farnost. A pak už dlouohá cesta hlučnými a rušnými ulicemi Ourense.
Odbočka do zńy monumental. Schválně ji minu a stoupám do kopce. Pohled na katedrálu z výšky je krásný. Sestupuji po schodech. Obcházím katedrálu a hledám útulek. Tsss, nic. Vytahuji průvodce. Za katedrálou je SMĚROVKA (!) k útulku :-(. A tak stoupám na místo, kde jsem už před půlhodinou byl, abych objevil, že se stačilo dívat a viděl bych útulek za svými zády, když jsem koukal na katedrálu.
Na vratech nápis: před ½ hodinou jsme zavřeli a budem tady za hodinu (aneb 12:30 – 14:30, 16:00 – 22:00, a já přišel v 15:00).
Trpělivost! Vytahuji karimatku, vyzouvám boty.
Nicméně o ½ 4 přichází hospitalero. 
Není problém. Ubytuji se v krásném prostředí snad bývalé kaple kláštera, kde je vestavěno umělé patro. Hospitalero pouští hudbu, pěkná klasika.
Jdu do města – především do katedrály, která je krásná. Ne tak monumentální jak třeba v Seville nebo v Salamance, ale je hezká.
Objevuji, že tady chtějí svatořečit svého biskupa Františka B. Najera († 15. 1. 1952).Potom ve městě objevuji tabulku na domě, kde umřel. Asi byl osobnost.
Nakupuji; pak se vracím zpět do albergue. Nějak na ty památky až tak nejsem.
Vařím, polévka s kuličkami, které pijí vodu víc, jak já víno. Dobré víno.
Jsem utahaný, pomodlený jsem.
Uléhám, odpočívám, usínám. Probudí mě odcházející hospitalero. 
Jdu ještě na internet a pak - dobrou noc!

Fotografie:
https://www.signaly.cz/fotky/51245

5€ albergue
11,39€ potraviny
víno 2,30€
bageta 0,39€
müsli tyčinky 1,19€
oplatky 0,48€
polévka 0,65€
džus 0,85 €
sýrový krém 1,59€
paštika 0,74€
jogurty 1,06€
sardinky 0,69€
brambůrky 1,44€


Zobrazeno 678×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz