Rady poutníkovi

8. 3. 2009 22:29
Rubrika: vize ViZe | Štítky: cesta , compostela , Santiago

Povzbuzen tímto cestovatelským příspěvkem vytáhl jsem něco, co mi bylo dáno na cestu do Compostely před téměř devíti lety... Pěkné počtení.

Rady poutníkovi

1.      Cesta není ani maraton, ani dráha na které se zkouší fyzická odolnost osob. Spíše je to místo zkoušky Tvé pokory a realistické lekce o Tvých lidských a duchovních schopnostech.

2.      Autentická cesta je ta, kterou člověk dělá uvnitř. To může způsobit, nalezneš sama sebe a změníš svůj život.

3.      Pro putování je nezbytné pochopit, že čas je dar, který se nám dává . Umět měřit šedesát minut jedné hodiny jako nanejvýš pět kilometrů. Jestli se necháš unést nadšením pro rychlost, vystavíš se nebezpečí, že projdeš cestou, aniž cesta projde Tebou.

4.      Optimizmus a radost, prostota a upřímnost, schopnost se obětovat a rozjímat, otevřenost vůči druhým i jemnost, solidarita a čistota mají být kvalitami skutečného poutníka.

5.      Připrav si na pouť svůj lehký batoh, ale nezapomeň, že nejdůležitější zavazadlo je Tvá citlivost a postoj hledajícího.

6.      Začni cestu bez jakéhokoliv předsudku: ani vůči Tvým bratřím a sestrám poutníkům ani vůči prostým lidem na cestě. Především buď pokorný a svobodný. Nezapomeň, že na kterémkoliv záhybu cesty se můžeš potkat s Bohem

7.      Poutník, který není schopen obdivovat a číst v těch nejprostších událostech, není schopen vnímat podstatu věcí.

8.      Dobře otevři oči vůči krajině, citlivost vůči umění, vděčnost vůči tomu, kdo ti nabízí pohostinství, pohled vůči hvězdám, zdravý humanizmus vůči lidem na cestě a duši vůči Bohu.

9.      Respektuj a nauč se číst v přírodě. Bůh ji stvořil pro všechny. Ona tě může poučit a mnoho ti pomoci. Ty jsi její součástí a Ty máš být hlasatelem, který opěvuje stvoření

10. Během putování se neuzavírej do sebe. Udělej z pouti ustavičné setkávání. Vyjdi ze sebe a hovoř: vyslov svou zkušenost. Obhajuj své jistoty a zážitky přes všechny hranice.

11. Někdy zanotovaná píseň dá sílu tvým znaveným nohám, jindy ticho bude nejlepším zpěvem pro hluboké zamyšlení se nad svým životem.

12. Mluv se všemi s pokorou a úctou. Jestli Tě někdo nepřijme, tiše se na něj usměj.

13. Cítit se odmítnutý a opuštěný ostatními bolí, ale někdy v nás může vzbudit blahodárný lék pokory

14. Až dojdeš do cíle, poklekni a poděkuj, nějaký závazek pro život bude třeba přijmout.

Něco Ti řekne svědomí.

 

 

Než se znovu setkáme
Ať Ti Tvá cesta běží vstříc,
Ať Ti vítr v zádech pomáhá,
Ať ti zář slunce hřeje líc,
A déšť ať svlaží pole tvá.
Než se znovu setkáme,
Ať Bůh tě chrání v dlani své.

+ Bůh ti žehnej.

Zobrazeno 1825×

Komentáře

Weri

Teda ... to je proste nadherne ... dekuji

lumen

Ahoj Vítku, <br />
že Ty už jsi to někdy někde..... ? Já jsem totiž podle toho kdysi (teda inspirována těmito Tvými body - nebo že by mi je dala číst Katka... ) napsala adventní cestu s Malým princem.... taky bych ji mohla vytáhnout... :-).<br />
Díky, vytisknu si na další cestu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz