Moudrost a vtip

19. 11. 2008 7:26
Rubrika: vize ViZe | Štítky: bílí , černí , krestane

- Někteří lidé nemají rádi slovo dogma. Naštěstí mají svobodu, a edy i alternativu. Lidská mysl má ovšem jen dvě možnosti - jednou je dogma, druhou předsudek. Středověk, epocha vysoce racionální, byl věkem doktríny, náš novověk, epocha přinejlepším poetická, je věkem předsudku. Doktrín je konečná a definitvní, předsudek je tendence a směr. Že smíme jíst vola, a nikoli člověka, je doktrína. Že máme jíst co neméně, je předsudek, kterému také někdy říkáme ideál.

- Existují dva druhy lidí. Jedni, kteří dogmata akceptují a vědí to, druzí, kteří dogmata jen používají, ale nemají o tom nejmenší potuchy.

- Tak jako jedna generace můžezničit příští generaci tím, že všichni vstoupí do kláštera nebo sočí do moře, tak mohou módní filosofové do jisté míry znemožnit další myšlení, budou-li učit, že myslet nemá cenu. Je zbytečné stále mluvit o rozdílu mezi rozumem a vírou. Rozum sám je předmětem víry. Musíme totiž věřit, že naše myšlenky vůbec nějaký vztah ke skutečnosti mají. Existuje myšlení, jež potlačuje myšlenky. Je to jediné myšlení, které by mělo být potlačeno.

- Nic nemůže být příliš smutné, abychom tomu nemohli uvěřit, nebo příliš zlé anebo snad příliš dobré, nikdy však to nemůže být příliš absurdní v tomto světě žab a slonů, krokodýlů a chobotnic.

- Po uzdravení z morbidní deprese následuje zdravé a pokorné prozření. Najednou se zdá, že máme jen tři možnosti: ďábelskou pýchu, pláč anebo smích.

- Jako by nám chyběla komedie i tragédie zároveň. Skutečnost je dnes daleko komičtější i tragičtější.

- Lidská komedie lidskou tragédii nepochybně přežije.

- Když intelektuálové začnou používat rozum, většinou zjišťují, že žádný nemají.

- Rozum je brutální síla. Ti, kteří se dovolávají rozumu, jsou advokáty násilí. Říká se: otevřel mu své srdce. Hlavu ale otevřít nejde, můžete ho po ní jenom praštit.

- Básník má občas hlavu v nebesích, zatímco logik si chce nacpat nebesa do hlavy. Není divu, že mu občas praskne.

Na závěr myšlenek G.K.CH. citát Jorge Luis Borgese:
Mám-li chestertonovskou náladu, a je to jedna z nejlepších nálad,mohli bychom říci, že něco můžeme definovat jen tehdy, nevíme-li o tom vůbec nic.

S úctou a díkem Gilbert Keith Chestertonovi předcházím komentáře a říkám: DÍKY ZA KRÁSNÉ SVĚDECTVÍ. ;-)

P.S. Mlčení je někdy jediná opdověď.

Zobrazeno 1489×

Komentáře

Hever

Díky za krásné svědectví :-)

A jinak mlčím.

FoX

........................(významné mlčení;)

POA

připojuji se k Heverovi, díky :-)

metod

"Lidská komedie lidskou tragédii nepochybně přežije."
Děkuji,na tomto od vás na tom stavím.

rafael

DZKS NNS (nejvíc na světě)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz