květen 2008

30. 4. 2008 8:48

Boží slovo – květen 2008

MARIA, MATKO NADĚJE,
pros za nás, kteří s důvěrou k tobě voláme o pomoc.
Uč nás, abychom spolu s tebou věřili, doufali a milovali.

 


Čt 1.5. Slavnost Nanebevstoupení Páně
Ef 1,17-23  jeho dal jako svrchovanou hlavu církvi: ona je jeho tělem – Když uvažuji o církvi, nesmím nikdy ztratit ze zřetele tuto pravdu: Kristus je hlavou církve a žije v církvi. On se nevzdálil z tohoto světa. On není „daleko“ nebo „vysoko“, je zde. Žije dokonce i ve mně. Žiji z této skutečné přítomnosti, nebo jen vzdychám nad lidskou bídou, která také v církvi je?!
Mt 28,16-20 Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy – Nádherně je zde vyjádřena katolicita církve! Je to úkol pro mne. Je to úkol, kterého se nikdy nesmím zříci: zvěstovat Tebe, Ježíši Kriste, všude kam přijdu (čti také Ž 139,1-18). VENI SANCTE SPIRITUS!
Pá 2.5. 1Pt 3,18 Kristus dal svůj život jednou provždy za hříchy – Není již třeba přidat něco (aktualizovat = opravovat)  k jediné oběti Kříže a ani to není možné. Tehdy se uskutečnila naše spása. Ale je třeba ji opravdu aktualizovat (tj. učinit aktuální, přítomnou!), zúčastnit se jí, vstoupit do ní tak, jak nám to Ježíš nabízí při Nejsvětější Oběti. VENI SANCTE SPIRITUS!
So 3.5. Svátek sv. Filipa a Jakuba
1Kor 15,1-8  Kristus umřel ve shodě s Písmem za naše hříchy – Nový Zákon je skryt ve Starém, Starý zákon je odhalen v Novém (sv. Augustin; KKC 129). Od věčnosti trvá Boží vůle, abych nalezl plnost života (Jan 10,10). Proč bych měl živořit, když ty mi, Ježíši, nabízíš hojnost? Pomoz mi rozeznat lživé nabídky světa od Tvé pravdy o mě a o Tvé lásce ke mně!
Jan 14,6–14 Budete-li mě o něco prosit ve jménu mém, já to udělám. – Bůh VŽDYCKY vyslyší KAŽDOU modlitbu. Já však musím růst v lásce, abych se naučil vnímat, že ne každá má prosba je dobrá pro mne nebo pro druhé (i když ji samozřejmě předkládám jako důležitou).
Ježíši, nauč mě ABSOLUTNÍ důvěře v lásku nebeského Otce. VENI SANCTE SPIRITUS!

Ne 4.5. – 7. neděle velikonoční     
1Pt 4,13-16 radujte se, když máte podíl na Kristově utrpení – Lze to vůbec, radovat se ze zkoušek, které nás potkávají? Není to nesmysl, tvrdit něco takového? Apoštolové to často zažili (např. Sk 5,41). Kdo se naučil milovat, naučil se i přinášet oběti.  Jak říká jedno úsloví: Není pravdivého objetí bez obětí! Ježíš pro mne z lásky zemřel. Budu já pro něj ochotný něco vydržet? Je má láska skutečně pravdivá? (přemýšlej také o Flp 1,29)
Jan 17,1-11a Já jsem tě oslavil na zemi – Toto je smysl mého života zde na zemi: stát se slávou Boží! Ježíš zcela naplnil své poslání a já mám (stejně jako On) oslavit svého Otce svým životem. VENI SANCTE SPIRITUS!
Po 5.5. 1Pt 4,13 abyste se ještě více radovali – Křesťan je člověk, který se dokáže radovat! Křesťan není smutným člověkem. Radost, o které mluví Bible, však není povrchním pocitem. Radost křesťana má pramen v jistotě, že je milovanou bytostí. Žádná okolnost života, žádná životní událost mě nemůže vytrhnout z Boží lásky! Jen hřích, mé vlastní sobecké rozhodnutí, a jeho následky jsou zdrojem smutku. Ježíš však již zvítězil, přemohl Zlého a to, co Zlý působí. Uč mě této veliké důvěře, Bože! VENI SANCTE SPIRITUS!
Út 6.5. sv. Jan Sarkander
1Pt 4, 13 až se zjeví jeho sláva – Boží sláva bývá zahalená, skrytá. S touhou očekáváme svého Spasitele, Ježíše Krista. Ten, kdo se stal Ježíšovým učedníkem, však umí trpělivě čekat. Navzájem se máme povzbuzovat a být vytrvalí ve svém očekávání. Společně s Ježíšovou matkou Pannou Marií čekáme s dychtivostí, až na nás sestoupí Duch svatý. VENI SANCTE SPIRITUS!
St 7.5. 1Pt 4,14 Jestliže jste hanobeni pro jméno Kristovo, blaze vám – Zažil(a) jsi někdy pošklebky a opovrhování ze strany spolupracovníků, spolužáků, kamarádů nebo ve své rodině, protože jsi vyznal(a) svou víru v Ježíše? Lidem, kteří Ježíše neznají, připadají věřící lidé jako hloupí a slabí. Neboj se! Bláznovtví Boží je moudřejší než lidská moudrost, slabá Boží věc je silnější než lidská chytrost (čti: 1 Kor 1,18-25). VENI SANCTE SPIRITUS!
Čt 8.5. Panna Maria, Prostřednice všech milostí
1Pt 4,14 na vás spočívá Duch slávy, Duch Boží – Jako křesťan se mohu právem cítit vítězně, vždyť jsem na straně Ježíše, který přemohl svět (Jan 16,33). To však není důvod, abych se choval povýšeně nad ostatními. Spíše z toho plyne pokoj srdce v okamžicích, kdy zakouším, že jsem svobodný tam, kde na ostatní těžce dopadá vláda tohoto světa (majetek, nutnost úspěchu,  závislosti, vnitřní svázanosti, apod). VENI SANCTE SPIRITUS!
Pá 9.5. 1Pt 4,15 ať nikdo z vás netrpí za vraždu, za krádež nebo jiný zlý čin anebo za intriky – Kéž by to byla pravda! Nechci hořekovat nad tím, že lidé dnes právem poukazují, že křesťané nežijí podle toho, co vyznávají. Spíše se budu ptát, co v mém životě není správné? Kde žiji své kompromisy s hříchy, které si omlouvám? Začnu-li s obrácením svého vlastního srdce, církev se stane alespoň o trošku krásnější a čistší. VENI SANCTE SPIRITUS!
So 10.5. 1Pt 4,16 kdo však trpí za to, že je křesťan, ať se nestydí – Děkuji Bohu, že u nás není vnější pronásledování křesťanů! Kde mi chybí zdravé křesťanské sebevědomí? Stydím se udělat kříž před spolužáky? Bojím se ukázat, že věřím v Boha, protože by mě ostatní odmítli a  nepřijali? Posiluj ve mně vědomí, Pane, že křesťanství je vznešený a krásný životní styl.
Dej mi sílu svědčit o Tobě v drobných všedních okamžicích!
VENI SANCTE SPIRITUS!

Ne 11.5. – Slavnost Seslání Ducha Svatého     
1Kor 12,3b-7.12-13  Jenom pod vlivem Ducha svatého může někdo říci: "Ježíš je Pán." – Víra je výsledkem působení Boží milosti a mé spolupráce s touto milostí. Jsem štědře obdarován(a) a chci za to vzdávat Bohu díky. Zároveň chci žehnat, dobrořečit, vyprošovat milost Ducha svatého i pro ostatní lidi. VENI SANCTE SPIRITUS! ALELUJA!
Jan 20,19-23 "Pokoj vám! Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás." – Být křesťanem znamená žít v pokoji srdce. Ale nemohu si to spokojeně „užívat“. Poslání, které mi svěřuje Ježíš, mne musí vést ke službě evangelia lidem. Jsem tím, kdo evangelizuje? Sešli nám, Ježíši, sílu Ducha svatého, který z nás učiní svědky víry. VENI SANCTE SPIRITUS! ALELUJA!
Po 12.5. 1Kor 12,4 Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž (pouze jeden)Duch – Různá obdarování nás nevedou k soupeření a vzájemnému porovnávání. Je něco, co mi chybí, a já to druhým lidem závidím? Děkuji Ti, Duchu svatý, za mnohost darů a jednotu v různosti!
Út 13.5. 1Kor 12,5 jsou rozličné služby, ale je pouze jeden (tentýž) Pán – V pestrosti darů se navzájem doplňujeme. Já si mohu nechat pomoci druhými lidmi (nemusím všechno zvládnout sám/sama), ale zároveň se učím druhým sloužit vlastními dary. Jestliže si je nechám pro sebe, budou v životě církve i společnosti chybět! Sestup na nás, Duchu svatý, Učiteli služebnosti!
St 14.5. Svátek sv. Matěje, apoštola
Sk 1,15-17.20-26 takto se modlili: „Pane, ty znáš srdce všech.“ – Bůh zná srdce člověka, nakonec způsobí, že bude zjevné, jaké kdo měl skryté úmysly a jaké opravdu byly naše skutky (1Tim 5,24-25). Modleme se za své přátele. Vyprošujme si dar rozlišování a Boží vedení, když si vybíráme kamarády, spolupracovníky nebo když hledáme životní partnery.
Jan 15, 9-17 Nazval jsem vás přáteli – Jeden z nejkrásnějších titulů křesťana je: Boží přítel. Šťastný je ten, kdo z Boha nemá strach, ale žije v bázni Boží. Ve vědomí palčivé svatosti Boží, která se potkává s vroucností srdce. Sestup na nás, Duchu svatý, Duchu bázně Boží!
Čt 15.5. 1Kor 12,6 rozdílná působení moci (jsou různé mimořádné síly), ale tentýž Bůh, který působí všecko ve všech – Ne vše, co se jeví jako mimořádné, je dobré a pochází od Boha. Zlý duch na sebe bere někdy podobu anděla světla. I v nás lidech je mnoho sil, které ještě objevujeme. Skrze požehnání a zasvěcení Boží moci se naučíme rozlišovat, aby v nás a skrze nás opravdu působila moc Ducha svatého. Přijď k nám, Duchu svatý, Duchu síly!
Pá 16.5. Svátek sv. Jana Nepomuckého
Řím 8,31b-39 vůbec nic stvořeného nebude nás moci odloučit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu – Pokud máme Ducha svatého a žijeme v jeho světle, umíme být nezávislí na věcech tohoto světa. Naučíme se, podobně jako apoštol Pavel, žít v hojnosti i nedostatku.
Přijď k nám a naplň nás svou silou, Duchu svatý, Duchu, který osvobozuješ od závislostí!
Mt 10,17–22 kdo vytrvá až do konce, bude spasen – Vytrvalost je výsledkem ctnosti statečnosti a umírněnosti. Někdy je třeba se mírnit (šetřit síly), abych vydržel běžet až do cíle. Zároveň se musím učit překonávat překážky a odporovat pokušení. (Hospodin je má síla statečnost - Ž 118,14)
So 17.5. 1Kor 12,13 my všichni, … , byli jsme jedním Duchem pokřtěni v jedno tělo – Křest nás připojil k církvi, živému organismu, v němž jsme na sobě závislí. V tichosti dnešního rozjímání chci prožít vděčnost za společenství církve, za tajemství jejího života. Budu také prosit za uzdravení všech ran, které jsem v ní způsobil svými hříchy. Může mi k tomu pomoci píseň Přijímám (Hosana II - 218, nebo Modli se a zpívej- 27, autor Jiří Černý).

Ne 18.5. – Slavnost Nejsvětější Trojice    
2Kor 13,11-13 bratří: žijte v radosti – Tajemství Božího života je láska. Mohli bychom však říci, že je to radost Otce, radost Syna a radost Ducha. Vzájemný LÁSKY-PLNÝ vztah. Jestliže se nám ztrácí radost ze života, není to proto, že nežijeme láskyplné vztahy?
Jan 3,16-18 Bůh miloval svět – Jestli se ptám na počátek svého života, zde je odpověď: v lásce Boží. Jestli se ptám na smysl svého života, zde je odpověď: láska k Bohu a k lidem. Jaký je opravdu cíl mého života? Z lásky jsi člověka stvořil a k lásce ho zavazuješ (z liturgie).
Po 19.5. 2Kor 13,11 napravujte své nedostatky (zdokonalujte se) – Nikdo není dokonalý, jen živý Bůh. Mám-li pocit, že nemám co zlepšovat, nežiji v pravdě. Mám-li pocit, že to nemohu zvládnout, také to není pravda. Pomocí malých konkrétních kroků mohu růst. Jaká si dávám předsevzetí? Účinné předsevzetí, které mi pomůže zdokonalovat se, je „tři K“: krátké, konkrétní, kontrolovatelné.
Út 20.5. 2Kor 13,11 povzbuzujte se (buďte přístupní napomínání) – Když tě někdo napomene, máš pocit, že se musíš vzepřít? Nebo se hned začneš obhajovat? Zkus se zastavit a říci si: třeba to je pravda a mohu s tím něco udělat. Pokud chceš ty sám/sama někoho napomenout, udělej to v duchu povzbuzování, jak nás k tomu vede dvojí (doplňující se) překlad biblického verše.
St 21.5. 2Kor 13,11 buďte jednomyslní (buďte svorní) – Chceme-li dosáhnout cíle, musíme táhnout za jeden provaz. Často je naše křesťanské svědectví neúčinné, protože nežijeme v jednotě. Cesta k tomu je jednoduchá, ale náročná: Nejprve se společně modlete, a pak v neustálé pozornosti vůči vedení Ducha svatého musíte společně hledat cestu k porozumění.
Čt 22.5. 2Kor 13,11 pokojní (žijte v pokoji) – Z čeho pramení má nespokojenost? Často je to proto, že mi něco důležitého chybí. Poznám, když mám hlad, cítím, když je mi chladno. Rozumím tomu, když něco nechápu, když něco není hezké. Ale zdrojem nepokoje bývá také hřích. Moje vlastní svévolné odloučení od Boha. Moje vlastní touha zařídit si život podle sebe. Navenek mohu být bohatý, ale uvnitř jsem prázdný a nepokojný.
Pá 23.5. 2Kor 13,11 Bůh lásky a pokoje bude s vámi (Bůh, dárce lásky a pokoje) – Vše dobré pramení v Bohu. Všemu dobrému dává Bůh zelenou. Touhu po lásce a pokoji vložil do našich srdcí, abychom Ho hledali a nacházeli. Svatý Augustin po svém obrácení často opakoval: „Lásko, lásko tak pozdě jsem si tě zamiloval!“ Jedině člověk, kterého Boží láska uzdravila a změnila mu srdce, může pak opravdově milovat a vytvářet společenství, které je obrazem Nejsvětější Trojice.
So 24.5. 2Kor 13,13 přítomnost Ducha svatého se všemi vámi (společenství svatého Ducha) – Duch svatý nás nejen proniká, naplňuje, je Dechem naší duše… On je s námi jako osoba, na Něj se můžeme a máme obracet, abychom nám dal svou sílu, aby nám ukázal pravou Moudrost. Dnes si při modlitbě tiše sednu a budu vnímat přítomnost, jehož podobu sice neznám, ale jehož hlas je mi důvěrně známý, protože On přebývá v chrámu mého těla.

Ne 25.5. – 8. neděle v mezidobí    
1Kor 4,1-5 ať nás všichni pokládají za služebníky Kristovy a správce Božích tajemství – Kéž by nás nikdy neopustilo vědomí zodpovědnosti, kterou máme před Bohem. (Mt 24,45-51) Nejsme vlastníky pravdy a spásy. Jsme posláni, abychom zvěstovali Boží království. A ať nás nikdy neopustí  pokora před Božím tajemstvím!
Mt 6,24-34 Nedělejte si starosti o svůj život – Možná sníš o bezstarostném životě. Tvá představ je však jiná, než popisuje Ježíš. Naše bezstarostnost je bláznivá ve spolehnutí se na sebe (srv. Lk 12,16-25!). Spíše by pro tvůj život mělo platit pozvání apoštola Petra:     
Všechnu `svou starost vložte na něj´, neboť mu na vás záleží. (1P 5,7)
Po 26.5. sv. Filip Neri
1Kor 4,2 Od správců se nežádá nic jiného, než aby byl každý shledán věrným – Věrnost je jedna z nejdůležitějších ctností a hodnot ve vztahu k Bohu. Na jeho věrnost se můžeme vždy spolehnout. Může se spolehnout On na moji věrnost? Doufej v Hospodina, konej dobro, v zemi přebývej a zachovávej věrnost. (Ž 37,3)  
Út 27.5. 1Kor 4,3 Mně tedy pramálo záleží na tom, soudíte-li mě vy nebo jakýkoliv lidský soud – Lidské soudy jsou nespravedlivé. Lidské pokusy o spravedlnost velmi často selhávají. Protože nejsme schopni vidět vše tak, jak to DOOPRAVDY je. Tak snadno se lidé nechají ošálit přetvářkou a nepravdou. Mistrem přetvářky je Ďábel a také od něj přichází pokušení vzít spravedlnost do svých rukou. Nenechej se k tomu svést.
St 28.5. 1Kor 4,3 ani já sám sebe neposuzuji – Nemusím se pokládat ani za dokonalého ani za ztracený případ. Abych dospěl k pokoře, musím nechat Ježíše, aby mi ukázal svůj pravdivý pohled. Často to bolí, protože najednou vidím, jak zklamávám v lásce. Ale zároveň moc Ducha svatého tiší tuto bolest, skrze smíření uzdravuje má zranění a osvobozuje mě k pravdivé lásce.
Čt 29.5. 1Kor 4,4 mým soudcem je Pán (úsudek o mně patří Pánu) –  Mnoho lidí si přivlastňuje právo posuzovat druhé. I já se tohoto hříchu někdy dopouštím. Před tím, než budu o druhých mluvit a vynášet „soud“, musím se vždy zeptat, zda chci tohoto člověka mít rád? Teprve tehdy se přiblížím pohledu Ježíše, milosrdného Soudce, který se takto dívá také na mne.
Pá 30.5. Slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, sv. Zdislava
1Jan 4,7-16 My jsme poznali lásku, jakou má Bůh k nám, a uvěřili jsme v ni – Uvěřit znamená naučit se důvěřovat a v důvěře se naučit poslušnosti, která mne přivede k dokonalosti. Snad pochopím, že má víra, má naděje a má láska jsou přetaveny v kadlubu oběti, abych i já měl otevřené srdce a uměl milovat láskou Ježíšovou, měl Jeho naději a žil s Otcem jako On.
Mt 11,25-30 Všechno je mi dáno od mého Otce – V plné vážnosti tohoto slova: VŠECHNO od Otce chci přijmout. I když mne povede úzkostí Getseman, bolestí kříže, samotou a tichem hrobu. Objevím nový život v plnosti. Budu žít své vzkříšení.
So 31.5. Svátek Navštívení Panny Marie
1Kor 4,5 nic nesuďte předčasně, než přijde Pán – Trpělivost a důvěra, která mne má naučit spolehnutí se na Boží moc. Tyto ctnosti je třeba upevnit jako dobré návyky – cvičením (posilováním) i prosbou o sílu od Boha (prosbou o zahrnutí milostí Ducha svatého). A pamatujme, že hodnotu skutku neurčuje jen jeho výsledek, ale i jeho počátek
Lk 1,39-56 Požehnaná jsi mezi ženami- Jedno z těch malých svědectví, že v mém životě je přítomný Ježíš je konkrétní projev lásky - služba. Nejenže můj život bude opravdu požehnáním pro druhé, ale budou také naplněni Boží láskou – Duchem svatým. Učiň mě, Pane, nástrojem svého požehnání.

Zobrazeno 1904×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz