silvestrovské a novoroční

31. 12. 2008 0:00
Rubrika: vize ViZe

Sv. František Saleský by řekl: "Horlivost málo dobrotivá pochází z lásky málo pravdivé." Zakusí-li duše v modlitbě, jak sladký je ten, jehož Církev nazývá oceánem dobroty, začíná se měnit. Klonila-li se dřív přirozeně k  sobectví a tvrdosti, zbavuje se znenáhla těchto chyb. Živí -li se někdo Tím, v němž se ukázala Boží dobrota na zemi: "Ukázala se dobrota a lidumilnost Boha, Spasitele našeho,"(Tit 3,4) Tím, jenž je obrazem, dokonalým výrazem dobroty Boží, stává se též účastným Boží dobrotivosti a pociťuje potřebu rozdávat dobro, jako je dává Bůh.

Čím vroucněji je srdce spojeno s Ježíšem Kristem, tím větší podíl má v dobrotě, která převládá v jeho božském a pokorném Srdci. Dobrotivost, blahovůle, soucit se v takové duši vzmáhají, velkodušnost a oddanost se stupňují až k radostnému a velkodušnému sebeobětování.

A poštol, proměněný láskou Boží, si bez námahy získává  sympatie duší. "A v dobrotě a ochotě své duše zjednal zálibu Boží Izraelovi."(Sir 45,29). V řečích i skutcích je samá nezištná dobrota, k níž nelze zdaleka přirovnat laskavost, pocházející jen z touhy po oblibě nebo z malicherného sobectví.

Lacordaire  píše: "Bůh to zařídil tak, že se tvoru žádného dobra nedostává jinak než láskou a že necitelnost nikdy není s to, aby šířila světlo nebo vlévala ctnost." A vskutku, užívá-li se proti nám násilí, děláme si z toho čest, že mu odporujeme; staví-li věda proti nám důkazy, pokládáme za čestné činit námitky. Kouzlu dobrotivého jednání se však poddáváme rádi, neboť odzbrojí-li nás laskavost, necítíme se nijak pokořeni. (Dom Jean Baptiste Chautard O.C.R.)

Prosím vás o odpuštění, že málo žiji vnitřním životem, takže má "apoštolská činnost" nemá známky opravdovosti.
Prosím vás o odpuštění, jestliže jsem se choval vůči vám nelaskavě a tvrdě.
Prosím vás o odpuštění, protože jsem nebyl zcela pravdivým svědkem Ježíše.

Nemohu vám slíbit, že v novém roce budu dokonalý a svatý. Ale to, co říkám Bohu v modlitbě, chci říci i vám:
Mám vás rád.
Ne tak, jak byste to chtěli a potřebovali.
Ne tak, jak bych vás chtěl mít rád.
Ale mám vás rád.

A - alespoň občas - se za vás modlím...

Zobrazeno 1277×

Komentáře

Sisinka

Mooooc hezké:)

Andrea Hýblová (Neposeda)

Ja ti to verim.A aspon nekdy se za tebe taky modlim.

Ondr

Ani my Vám nemůžeme slíbit že budeme dokonalí a svatí, ale s Vaší modlitbou to bude určitě lepší, díky za každou modlitbu...

Katka Doleželová (Katulda)

Otče, díky. Také tě mám ráda - a modlím se... :)

Pankoj

Otče, Krásné převedení do nového roku.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz